Ikke et ord om hudpleje, men gode råd, hvis du tager til Italien i din ferie

Ferie i Italien

Hvis du allerede ikke ved det, så er jeg, Ida, fuldblods italiener. Jeg har tit set, hvordan søde danske turister jokker i spinaten, når de kommer til Italien. Jeg vil derfor dele lidt af min viden om de italienske uskrevne regler.

Påklædningen.

Italienerne klæder sig altid pænt på, når de går ud og spiser om aftenen. Mænd har lange bukser, skjorte og et par pæne sko på. Shorts og t-shirt er absolut NO GO på de italienske spiesesteder. Kvinderne er ligeledes klædt pænt på med kjole og pæne sko. Og hvorfor skulle man gøre sig den ulejlighed, når man er på ferie, vil slappe af og ikke går så meget op i påklædningen? Jo… Det er fordi italienerne lægger meget vægt på at “fare bella figura“, altså at gøre at godt indtryk. Desuden er det meget vigtigt at man er tækkeligt påklædt, når man besøger kirker, dvs. ingen korte nederdele, shorts og bare skuldre.

På restaurant

Vil du ude at spise om aftenen, skal du ikke komme på restaurant kl. 18.00. Italienerne spiser aldrig før kl. 20.00. Finder du et sted, hvor de er villige til at servere et måltid før kl. 20.00, kan du være sikker på at det er en turistfælde. Bestil ikke spaghetti bolognese – den ret findes kun i de danske køkkener. I Italien hedder det tagliatelle al ragú. Spørg aldrig efter parmesan til din fiskepasta. Parmesan og fisk hører absolut ikke sammen. En typisk middag på restaurant består af antipasto, forret, primo, altså en pastaret, secondo, som kan være en fisk- eller kødret og dolce, dessert. Du behøver ikke at bestille alle fire retter, to kan gøre det. Ros maden når tjeneren kommer forbi dit bord ved at sige: “Che buono” – virkelig god, eller “squisito” – udsøgt. Afslut aldrig et måltid med cappuccino eller Caffélatte. De to drikke nydes kun til morgenmad. Bestil istedet en limoncello, grappa eller Fernet Branca. Normalt bliver man tilbudt en lille likør gratis, især på restauranter i de små byer. Når du skal betale, tænk på at italienerne ikke er så glade for kreditkort, selv om de er blevet mere almindelige og “delte regninger” er ikke populære. Hav kontanter klar og skal du have delt regningen, gør det senere. Glem ikke drikkepenge! Normalt giver man mellem 10-15% af beløbet i drikkepenge. Det er ikke et must, men en betænksom måde at sige tak for den gode betjening.

Tag dig god tid – husk du er på ferie

Italienere er flinke, rare og altid smilende, men punktlige er de bare ikke. Det tog mig rigtig lang tid at finde ud af, at i Danmark når man siger kl. 11.00, så eer det kl. 11.00 hverken 10 minutter før eller 10 minutter efter. Forvent ikke det samme i Italien. Bussen kommer lige på minuttet, den guidede tur starter nok ikke kl. 11.00 sharp, som beskrevet i brochuren. Det hele sker i en mere afslappet tempo og det er nu meget rart. især når man er på ferie. Husk at butikker lukker i frokostpausen, om sommeren ofte mellem kl. 13 og 16, så køb ind før eller efter, og spis selv midt på dagen. Spisesteder holder åbent mellem kl. 13-15 og igen mellem kl. 20-23.

Ingen badning i fontæner, kaffe-to-go og picnic hvor som helst

Hvis du besøger nogle af de mest berømte italienske byer som Firenze, Siena, Rom, Venedig og Milano skal du vide, at man har indført strikse regler for, hvordan man skal behandle byernes kulturskatte. Heri indgår også gamle trapper, palazzoer, kirker osv. Man kan ikke bare sætte sig hvor som helst, og man skal passe på, hvor man “slår lejr” og sætter sig til at holde picnic. Det er nemlig ikke velset i byerne, og mange steder er det efterhånden direkte forbudt og risikerer at få høje bøder. Det er bl.a. strengt forbudt at soppe eller vaske hænder i de mange gamle fontæner, man finder i de fleste byer. Man går heller ikke rundt i byen med en kop kaffe. Gelato, is, er dog en undtagelse og kan nydes hvor som helst.

Italiensk for begyndere

Efterhånden er der mange italienere, især de unge, som taler mere eller mindre godt engelsk. Du skal dog ikke forvente at den ældre generation kan det samme. Italienere bliver altid glade, når man forsøger sig på deres sprog, også hvis man som turist ikke har den perfekte udtale. De gør sig altid umage for at forstå, hvad du siger og svarer gerne med et smil og gestikuleren.

Lær et par nyttige ord som bl. a. buongiorno, godmorgen og goddag, buonasera, god aften, grazie, tak, prego, selvtak, scusi, undskyld.